Bacterie in ziekenhuis Tjongerschans

JJ Kortlevers – HEERENVEEN – Sinds maandag 5 november zijn de intensive care en de afdeling hartbewaking in het Heerenveense ziekenhuis de Tjongerschans gesloten. Afgelopen zondag ontdekte het personeel dat een patiënt met de bacterie is besmet en deze patiënt heeft op de afdeling hartbewaking en de intensive care gelegen. Het ziekenhuis is gisteren gelijk een onderzoek begonnen onder patiënten en personeel.

Vandaag bleek uit het onderzoek dat er in het Tjongerschans-ziekenhuis nog een patiënt besmet is met de MRSA-bacterie. Andere patiënten en het personeel zijn (tot nu toe) nog niet besmet. De twee besmette patiënten worden nu geïsoleerd verpleegd. De MRSA-bacterie is niet gevoelig voor antibiotica. De bacterie kan infecties veroorzaken bij mensen met een lage weerstand.

Het Friese ziekenhuis heeft sinds maandag veel telefoontjes gekregen van mensen die vragen hebben over de bacterie. Het waren vooral bezoekers en patiënten die mogelijk met een van de besmette patiënten op de afdeling of kamer hebben gelegen. De bacterie wordt verspreid via huidcontact, dus de kans bestaat dat er nog meer mensen besmet zijn met de MRSA-bacterie.

Niet alleen in het Tjongerschans-ziekenhuis is deze bacterie opgedoken, ook in een ziekenhuis in Roermond is de bacterie aangetroffen. Ook deze patiënt wordt op dit moment in isolatie verpleegd. Deze patiënt lag op de intensive care van het ziekenhuis. Op de intensive care van dit ziekenhuis worden dan ook geen nieuwe patiënten opgenomen.

Over wanneer de afdelingen van de ziekenhuizen weer open kunnen is nog niets bekend. Het is ook mogelijk dat operaties in het Tjongerschans-ziekenhuis in Heerenveen niet door kunnen gaan. Hierover wordt later meer bekend gemaakt.  Er worden in het Tjongerschans-ziekenhuis ook geen nieuwe patiënten meer opgenomen, nieuwe patiënten worden naar ziekenhuizen in Sneek, Drachten of Leeuwarden gebracht.

Om de vele vragen van mensen over deze bacterie op te vangen heeft het Tjongerschans-ziekenhuis nu een speciaal informatienummer geopend, waar mensen terecht kunnen met hun vragen. Dit telefoonnummer is: 0513 – 685800.